Je bekijkt nu Uitvaartfotografie in Amersfoort en Zeewolde

Uitvaartfotografie in Amersfoort en Zeewolde

Als uitvaartfotograaf in Amersfoort mag ik afscheidsreportages maken op verschillende locaties in de regio. Locaties die op hun eigen manier een bijzonder accent geven aan het laatste afscheid. In dit blog deel ik twee unieke uitvaartlocaties bij Amersfoort, en één bij Zeewolde met je. Hier komt uitvaartfotografie in Amersfoort en Zeewolde prachtig tot zijn recht.

Uitvaartfotografie in Amersfoort

Eén van de mooiste uitvaartlocaties die de gemeente Amersfoort rijk is, is Rusthof. Deze bosbegraafplaats in Leusden ademt een vredige rust temidden van al de natuur die Rusthof omringt. Hier leiden paden je langs bosgraven, oorlogsgraven, een groen asstrooiveld en een kinderhof. Het kinderhof ligt in een creatief ingerichte parkomgeving, wat een unieke sfeer van troost en speelsheid biedt voor de bezoekers. Door de verschillende rustplaatsen met ieder hun eigen sfeer, ontstaan uitvaarten en afscheidsreportages die perfect aansluiten bij wie de overledene was.

Ook in de zalen van Rusthof heb ik prachtige beelden kunnen maken tijdens uitvaarten. De Torenzaal bijvoorbeeld, met zijn openslaande deuren naar het pad van de begraafplaats. En de Lichtzaal, die dankzij de grote glazen wand sereen uitkijkt op de groene binnenplaats van het crematorium. Dit geeft afscheidsreportages die ik maak in de zalen een gevoel van wijdse ruimte en natuur mee.

Ook zeker het vermelden waard is een bijzondere kerk waar ik mijn uitvaartfotografie mooie, blijvende herinneringen maakte. Dit is de St. Joriskerk maar voornamelijk in de Sint-Josephkerk: onderdeel van de parochie Amersfoort, gelegen in Hooglanderveen. De prachtige lichtinval in de kerk en Rooms-Katholieke liturgie (zoals het zegenen van de kist) zorgen voor een unieke uitvaartreportage.  Het terugzien van deze rituelen geeft gelovige nabestaanden een gevoel van troost en berusting. Er is immers afscheid genomen van de overledene volgens hun geloofsovertuigingen.

Aanvragen voor uitvaartfotografie in Amersfoort krijg ik het meest, maar ik word ook regelmatig uitgenodigd voor uitvaartfotografie in Zeewolde.

Begraafplaats fotografie - Begrafenis, uitvaartfotografie By mIek
Uitvaartdienst kerk fotografie - Uitvaartfotografie By Miek

Uitvaartfotografie in Zeewolde

Zeewolde is de locatie van een culturele broedplaats, waar ook het laatste afscheid van een dierbare overledene mogelijk is. Dit is De Verbeelding. Het bijzondere ontwerp van het paviljoen biedt ruimte voor de volledige plechtigheid, naast een rustgevend uitzicht op het nabijgelegen meer. Het door natuur omgeven water geeft de uitvaart al een serene sfeer. Maar wanneer het meer gehuld wordt in mist, geeft dit de meest bijzondere beelden. Dit moment heb ik gevangen tijdens een afscheid waarbij ik de uitvaartfotografie mocht verzorgen. Een ervaring die ik nooit zal vergeten.

Afscheidsfotografie - Unieke beelden - Fotografie By Miek Annemieke Nierop

Het gaat om de details

Bijzondere uitvaartlocaties zijn een bron van inspiratie voor een uitvaartfotograaf. Maar wat de uitvaartlocatie ook is: ik kijk vooral naar de details van de uitvaart, die het afscheid van de overledene persoonlijk maken. Een hand op een schouder, de tekening van een kind. De erehaag met een persoonlijke touch, de manier waarop de aanwezigen elkaar vasthouden. Dat is wat troost biedt.

De sfeer van de uitvaartlocatie heeft invloed op de reportage, natuurlijk. Maar het gaat om de details. Kleine, liefdevolle gebaren van de aanwezigen worden snel gemist in alle emotie op de dag zelf. En het terugzien van deze details is wat uitvaartfotografie zo waardevol maakt in het verwerkingsproces.

De Verbeelding Zeewolde uitvaartfotografie