Het bijzondere van begrafenisfotografie
Onderdeel van uitvaartfotografie kan ook het fotograferen van de begrafenis zijn. De bijzondere momenten en details van de laatste reis vastleggen is van onschatbare waarde voor de verwerking van het verlies. Ik deel drie van deze momenten met je, en hoe ik ze subtiel vastleg met mijn begrafenisfotografie.
Drie bijzondere momenten bij een begrafenis
Een begrafenis kent veel bijzondere momenten en details, die de persoonlijkheid van de overledene en de liefde van de nabestaanden aan de oppervlakte brengen. Vol van emotie gaan juist die kleine details in een waas voorbij. Daarom kan een afscheidsreportage van de begrafenis troostrijk zijn om terug te zien. Dan gaan de mooie, persoonlijke momenten en details van het afscheid niet verloren. Hieronder vind je drie van deze momenten – en hoe ik ze in beeld breng.
De erehaag
Met een erehaag bewijzen de aanwezigen de overledene een laatste eer. Dit hoeft zeker niet een plechtige erehaag te zijn: de laatste eer bewijzen mag juist op een persoonlijke manier. Zo heb ik erehagen meegemaakt waar geapplaudisseerd of zelfs vuurwerk gebruikt werd, omdat dit past bij wie de overledene was. En hoe kun je beter een laatste eer bewijzen, dan met een heel persoonlijk tintje?
Ik kies er ook vaak voor om bij de erehaag achter de aanwezigen te gaan staan en tussen hen door te fotograferen. Zo voelt het voor degene die de foto onder ogen krijgt alsof hij of zij de laatste eer (weer) van dichtbij bijwoont.
De kistdragers
Het dragen van de kist naar de laatste rustplaats is een sereen moment. Met liefde en respect wordt de overledene naar een plaats van vrede gedragen. Dat roept emotie op, bij zowel de dragers als de toeschouwers. Daarom zorg ik onopvallend voor close-ups. Van handen, omdat die veel gevoel uitstralen. Dat kneepje in elkaars arm, een zijdelingse omhelzing, een glimlach door de tranen heen.
Ook maak ik overzichtsfoto’s van zowel het voor- als achteraanzicht van het dragen van de kist. De nabestaanden weg zien lopen naar de laatste rustplaats met hun dierbare, is een mooi symbool van de laatste reis.
De graflegging
De graflegging is echt het laatste afscheid, en altijd uniek. Wanneer de kist in de grond wordt gelaten fotografeer ik hoe de aanwezigen op hun manier afscheid nemen. Bijvoorbeeld door een handje zand of gras in het graf te gooien, als symbool voor de teraardebestelling. Of door een lievelingsbloem van de overledene zachtjes op de kist te laten vallen. Maar ook door simpelweg even stil te staan bij wat hun dierbare voor hen betekend heeft. De emoties en liefde van de nabestaanden zijn bijna tastbaar tijdens de graflegging, en daarom heel waardevol om vast te leggen.
Dit doe ik vanuit hoeken die tonen wie allemaal aanwezig waren. En vanuit gezichtspunten die zorgen voor beelden die de nabestaanden tijdens de plechtigheid zelf niet konden zien. Natuurlijk van een gepaste afstand, zodat mijn aanwezigheid niet opgemerkt wordt. Deze beelden zijn heel troostend, omdat ze een completer verhaal laten zien dan de nabestaanden zelf meemaakten tijdens de begrafenis.
Wat bymiek begrafenisfotografie voor jou kan betekenen
Het verhaal en de details van de dag, de liefde voor de overledene van de nabestaanden. En het waardige afscheid bij de laatste rustplaats. Het terugzien daarvan door middel van begrafenisfotografie biedt troost na het verlies. En het helpt bij de verwerking ervan, omdat het dat wat soms onwerkelijk voelt in beeld brengt op een liefdevolle manier. Tastbare, liefdevolle herinneringen aan het laatste afscheid, is wat Bymiek begrafenisfotografie voor jou kan betekenen.
Zoals een nabestaande van een begrafenis waar ik fotografeerde mooi zei:
“Annemieke is voor ons echt van toegevoegde waarde geweest bij het afscheid. Ze heeft mooie, waardevolle en subtiele foto’s gemaakt, zonder dat iemand zich hierbij ongemakkelijk hoefde te voelen.”
Om dat terug te mogen horen, geeft mijn werk als begrafenisfotograaf zoveel betekenis voor mij. Wil je weten wat ik voor jou kan doen? Bekijk dan hieronder de mogelijkheden.