Je bekijkt nu Uitvaartfotografie en afstand houden

Uitvaartfotografie en afstand houden

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Leestijd:5 minuten gelezen

De sfeer en details van een emotionele dag vang je het beste door onopgemerkt te gaan als fotograaf. Dat geldt voor bruidsfotografen, maar nog het meest voor een uitvaartfotograaf. In dit blog vertel ik waarom uitvaartfotografie en afstand houden niet zonder elkaar kunnen, ook wanneer anderhalve meter afstand niet verplicht is.

Onzichtbaar zijn en afstand houden

In onbewaakte momenten van een uitvaart zie je pure emotie, liefde en verbintenis. Dit zijn de momenten die je je later wilt herinneren. Voor de nabestaanden gaat het laatste afscheid van hun geliefde overledene vaak als een roes voorbij, waardoor de aanwezigheid van een uitvaartfotograaf bijna onopgemerkt blijft. Maar de andere genodigden zitten meestal net buiten die bubbel, waardoor een te op de voorgrond tredende fotograaf kan zorgen dat zij niet helemaal zichzelf durven te zijn. Om dat te voorkomen, is zoveel mogelijk onzichtbaar zijn en afstand houden nodig. Dat doe ik met mijn uitvaartfotografie op verschillende manieren:

  • Vanaf het moment dat ik aankom totdat ik wegga maak ik gebruik van 2 camera’s met 2 objectieven/lenzen. Hiermee kan ik zowel van een grotere als een kleinere afstand fotograferen, van overzichtsfoto tot detailfoto. Zo wordt niemand gestoord door het wisselen van camera’s of lenzen.
  • Ik ben te allen tijde bewust van mijn aanwezigheid: hoe ik me gedraag en beweeg. Snelle bewegingen, luidruchtige schoenen, het doet allemaal afbreuk aan de onzichtbaarheid die zo nodig is om het afscheid mooi in beeld te vangen. Daarom zorg ik dat je me zo min mogelijk hoort en ziet door me subtiel door de ruimte te bewegen.   
  • Alles op alles zetten voor dat ene perfecte shot tijdens de uitvaart? Nee, dat hoort niet bij uitvaartfotografie. En niet bij mij. Mijn introverte, empathische karakter zorgt ervoor dat situaties van een afstand bekijken en de kleinste details zien een tweede natuur zijn voor me. Eigenschappen die extra goed van pas kwamen toen anderhalve meter afstand de norm was in de maatschappij.

 

Kerkdienst - afscheidsfotografie door Annemieke Nierop - By Miek uitvaartfotografie
Kerkdienst - uitvaart fotografie - Begrafenis - Annemieke Nierop

Uitvaartfotografie en afstand in tijden van corona

Doordat afstand houden altijd al belangrijk is voor mijn vak, vormde de anderhalve meter-regel geen obstakel in tijden van corona. Dat was namelijk al de norm voor mij. De situaties die ik fotografeerde waren wel anders. Half gevulde aula’s. Nabestaanden op anderhalve meter afstand van elkaar in kerkbanken, in plaats van tegen elkaar aan. En mondkapjes die een deel van de geëmotioneerde gezichten verhulden. 

Ondanks dat deze beelden niet zijn wat nabestaanden voor ogen hadden bij het afscheid, helpt het zien ervan toch bij het verwerken van het verlies. Het zijn tenslotte niet de foto’s dat je aan de muur hangt, maar die je op een veilige plek opbergt en erbij pakt wanneer je troost zoekt.Tijdens lockdowns was het niet altijd mogelijk dat alle nabestaanden aanwezig konden zijn bij de uitvaart, terwijl dat laatste afscheid juist zo helend kan zijn.

Daarvoor biedt uitvaartfotografie, naast een livestream, uitkomst. Uitvaartfotografie biedt een herinnering aan de overledene, maar ook de mogelijkheid om de details van de dag in verhaalvorm te vangen. Bijvoorbeeld in een album met tastbare herinneringen. Voor degenen die erbij konden zijn, én de degenen die die kans niet hadden. Ook wanneer er geen coronamaatregelen gelden. Wil je meer details over het hoe en waarom van een uitvaartfotografie album? Dat lees je in dit blog.

Rouwfotografie met Gevoel en Respect - By Miek

Wat bymiek uitvaartfotografie voor jou kan betekenen

Of er nu anderhalve meter afstand verplicht is of niet: uitvaartfotografen weten hoe ze nagenoeg onzichtbaar het laatste afscheid liefdevol vast kunnen leggen. Hoe ze uitvaartfotografie en afstand laten werken. Het gaat om het verhaal, de details van de dag, de liefde voor de overledene van de nabestaanden. Die herinneringen tastbaar maken is wat uitvaartfotografie voor jou kan betekenen. Troost, acceptatie van het verlies. Zoals een nabestaande van een uitvaart waar ik fotografeerde mooi omschreef:

Wij zijn je erg dankbaar dat jij de foto’s hebt gemaakt. Alsof je er niet was maar toch ook wel, zo op de achtergrond steeds. Je hebt bij kunnen dragen aan hele mooie herinneringen.”

Meer kun je je niet wensen als uitvaartfotograaf. Wil je weten wat ik voor jou kan doen? Bekijk dan hieronder de mogelijkheden.