Een trouwalbum vol herinneringen aan een dag van liefdevol samenzijn. Dat vinden we allemaal belangrijk om in de kast te hebben. Met iedere pagina en iedere foto komen de herinneringen aan de bruiloft weer tot leven. Zie je details die vergeten of gemist zijn op de dag zelf. Op eenzelfde manier kan een uitvaartfotografie album waardevol zijn: tastbare herinneringen aan het laatste, liefdevolle afscheid.

Waarom een uitvaartfotografie album?

Een uitvaart is een beladen gebeurtenis. Vol liefde, verdriet en emotie kan de dag als in een roes aan de aanwezigen voorbijgaan. Ook zijn er vaak nabestaanden die het afscheid niet bewust meekrijgen, omdat ze te jong zijn of de uitvaart niet bij kunnen wonen. In dat geval biedt een uitvaartfotografie album uitkomst. Niet alleen als herinnering aan de overledene, maar ook om de details van de dag te vangen en later terug te zien. Details die gemist worden in de regelmodus of emotie, maar achteraf heel waardevol zijn. Die stevige knuffel tussen nabestaanden, het geliefde kleinkind of huisdier dat op zijn manier afscheid neemt, een teder handgebaar bij het sluiten van de kist. 

In mijn ervaring vindt de jongere generatie het het prettigst om een video van de uitvaart te bekijken. Deze kunnen ze opslaan en bekijken of laten zien wanneer ze willen vanaf hun smartphone. De oudere generatie geeft juist meestal de voorkeur aan een uitvaartfotografie album. Voor hen is een tastbaar boekje met herinneringen aan het afscheid in de kast makkelijker om erbij te pakken en mee te nemen.   

Meer informatie over het waarom van een uitvaartfotografie album, en waarom uitvaartfotografie goed is om te overwegen als onderdeel van uitvaartverzorging vind je hier.

detail uitvaartfotografie
uitvaartfotograaf, afscheidsfotograaf, uitvaartfotografie, afscheidsfotografie,paard, afscheid nemen van paard, kist

troost en verwerking

Naast het vastleggen van een liefdevol afscheid heeft een uitvaartfotografie album nog meer functies. Zo biedt het troost en verwerking. Voor de jongsten of afwezigen vormt het album een tastbare, troostende herinnering aan een afscheid dat zij niet bewust meegemaakt hebben. Bijvoorbeeld wanneer een heel jong kind zijn ouder verliest. Dankzij uitvaartfotografie kan het kind op latere leeftijd het afscheid terugzien, en ervaren hoeveel liefde er was voor zijn ouder.

Sommige details van het afscheid kunnen vlak na de uitvaart nog te pijnlijk zijn om op terug te kijken, maar blijken met het slijten van het rauwste verdriet juist heel troostrijk. Dankzij afscheidsfotografie kunnen nabestaanden op hun eigen tempo het rouwproces doormaken, zonder dat de details van het vaarwel vervagen. Wanneer ze klaar zijn om te herinneren komt het album uit de kast.

Daarnaast kan het verhaal van de uitvaart opnieuw beleven door middel van een uitvaartfotografie album helpen met de verwerking van het overlijden. Zoals een nabestaande van een overledene wiens uitvaart ik fotografeerde me ooit vertelde, toen ik haar album persoonlijk kwam brengen:

Het voelde alsof hij nog ieder moment gewoon binnen kon lopen. Zijn overlijden was zo onwerkelijk voor me. Pas toen ik de foto’s van zijn uitvaart onder ogen kreeg, kwam het besef dat hij er echt niet meer is. Nu kan ik dat gaan verwerken.”

Kerkdienst - afscheidsfotografie door Annemieke Nierop - By Miek uitvaartfotografie

een afscheidsreportage van bymiek uitvaartfotografie

Mijn aanbod in uitvaartfotografie  bestaat uit een compleet pakket. Ik vind het belangrijk dat in een emotionele tijd waarin al zoveel beslissingen gemaakt moeten worden, de keuze voor het vastleggen van het laatste afscheid zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt. 

Daarom bestaat een afscheidsreportage van ByMiek Uitvaartfotografie uit de bewerkte foto’s in digitale vorm, een compilatievideo van de foto’s met de gekozen uitvaartmuziek en een gepersonaliseerd herinneringenboekje. Ik stel de foto’s voor die naar mijn mening het verhaal van het afscheid het beste weergeven, maar de uiteindelijke keuze ligt natuurlijk bij de nabestaanden. 

Het herinneringenboekje heeft een afmeting van 20×20 cm. Dit maakt het makkelijk om het dichtbij te houden en mee te nemen. Meerwerk zoals een uitbreiding van het aantal pagina’s, meerdere boekjes, een andere omslag of drukwerk zijn allemaal mogelijk. Ook het aantal uren fotografie zijn aan te passen op de wensen van de nabestaanden. Een verdeling hiervan over meerdere dagen is mogelijk.

Na de uitvaart ontvangt mijn contactpersoon van de uitvaartverzorging de eerste versie van de compilatievideo. 4 tot 6 weken na de uitvaart zijn alle foto’s bewerkt en volgt mijn voorstel voor de inhoud van het uitvaartfotografie album. De uiteindelijke beslissing hierover mag alle tijd kosten die het nodig heeft. Nadat het herinneringenboekje compleet is, kom ik het persoonlijk langsbrengen.

Niets is zo persoonlijk als een laatste afscheid. De herinnering aan de liefde, zorg en details waarmee het gepaard ging, biedt troost na het overlijden. Daarom is het vastleggen van deze herinnering van onschatbare waarde.