Uitvaartfotografie is een bijzondere, waardevolle vorm van fotografie. Nabestaanden troost bieden door het verhaal van de uitvaart vast te leggen maakt dit vak zó dankbaar. Om dat op de juiste manier te doen, vergt het aanbieden van uitvaartfotografie bepaalde kennis en vaardigheden. In dit blog deel ik mijn uitvaartfotografie tips met je, zodat jij nog beter van betekenis kunt zijn tijdens een uitvaart. Zowel als uitvaartfotograaf als uitvaartondernemer.

Uitvaartfotografie tips voor uitvaartfotografen

Meer dan bij andere vormen van fotografie geldt dat een uitvaartfotograaf betrokken maar onopgemerkt moet kunnen werken. Dat eerste is een karaktereigenschap en leer je niet zomaar aan. Betrokken fotograferen betekent namelijk de sfeer goed aanvoelen en je daarop aanpassen. Vanuit empathie en respect werken, en zo de juiste afstand bewaren tot mensen die een emotioneel geladen dag meemaken.

Wat betreft onopgemerkt werken, heb ik gelukkig genoeg tips voor uitvaartfotografen:

  • Wees ruim op tijd aanwezig, zodat je bekend raakt met de uitvaartlocatie en zijn gunstige hoeken.
  • Zorg er voor dat je voorbereid bent op alle weersomstandigheden. Daarvoor heb ik altijd een camerahoes bij me.
  • Verlies geen tijd en onzichtbaarheid met lenzenwissels. Om dat te voorkomen draag ik standaard 2 camera’s tegelijk.
  • Kies voor camera’s met een stille sluiter en lichtsterke lenzen in plaats van een reportageflitser. Zo val je veel minder op, terwijl situaties met weinig licht geen probleem vormen.
  • Denk om je outfit. Geen opvallende kleuren, geen schoenen met piepende zolen of tikkende hakken. Alles om zo min mogelijk aandacht op jezelf te vestigen.
  • Ga in gesprek met mensen in de uitvaartbranche en volg eventueel een uitvaartfotografiecursus, zodat je leert wat het vak vraagt.
Bijzondere Herinneringen Vastgelegd - By Miek Uitvaartfotografie
Rouwfotografie met Gevoel en Respect - By Miek

Waar vind je een uitvaartfotografie opleiding of cursus?

Een specifieke uitvaartfotografie opleiding is (nog) niet de norm om het vak te leren. Zelf heb ik een fotografie opleiding gedaan. Waarna ik me als vanzelf specialiseerde in uitvaartfotografie, door er veel over te leren van mijn contacten in de uitvaartwereld. Vanwege mijn verdieping in de rituelen en mogelijkheden rondom uitvaarten, en mijn empathische karakter, bleek uitvaartfotografie perfect aan te sluiten bij mij. 

Enkele cursussen uitvaartfotografie, gegeven door ervaren uitvaartfotografen, vind je op afscheidsfotografen.nl. Op dit platform vind je ook mij als aangesloten professionele afscheidsfotograaf. Wil jij je specialiseren in uitvaartfotografie? Dan kan een opleiding, cursus of workshop uitvaartfotografie zeker nuttig zijn – maar het is geen vereiste om een goede uitvaartfotograaf te worden.

Uitvaartfotografie door Annemieke Nierop - By Miek

Uitvaartfotografie tips voor uitvaartondernemers

Uitvaartfotografie aanbieden als uitvaartondernemer is een waardevolle uitbreiding van je diensten. Vaak zijn nabestaanden niet op de hoogte van de mogelijkheid, terwijl het vastleggen van herinneringen aan het laatste afscheid helpt bij de verwerking ervan. 

Om uitvaartfotografie op een doordachte manier aan te bieden, heb ik de volgende tips voor uitvaartondernemers:

  • Zorg dat je de directe contactpersoon bent voor de uitvaartfotograaf, zodat er geen misverstanden over het draaiboek van de uitvaart zijn. Zo kan de fotograaf zich tot in de puntjes voorbereiden.
  • Met verschillende voorbeelden van daadwerkelijke uitvaartfotografie kun je de nabestaanden laten kiezen wat ze aanspreekt. Hiervoor heb ik compilatievideo’s beschikbaar: binnen 3 minuten krijgen de nabestaanden een gevoel bij mijn werk.
  • Regel een ontmoeting tussen de nabestaanden en de uitvaartfotograaf vóór de uitvaart. Dit zorgt ervoor dat de fotograaf geen vreemd gezicht is op de dag van het afscheid. Ook kunnen eventuele vragen of zorgen van de nabestaanden over de werkwijze van de uitvaartfotograaf dan weggenomen worden.
  • Vraag de nabestaanden expliciet wat ze niét willen qua uitvaartfotografie. Dan kan de uitvaartfotograaf rekening houden met welke foto’s niet gemaakt of gedeeld worden.

Een voorbeeld van deze laatste uitvaartfotografie tip is het volgende verhaal. 

De familie van een overledene hadden aan hun uitvaartondernemer kenbaar gemaakt dat zij geen foto’s wilden van het in de grond zakken van de kist. Voor veel mensen is dit juist een wens, maar deze nabestaanden wilden zich dit moment liever niet herinneren. Daarom heb ik alleen foto’s gemaakt van de kist die tot maaihoogte in het graf gedaald was. 

Doordat hun wensen goed gecommuniceerd waren met mij, kregen de nabestaanden de uitvaartfoto’s die ze nodig hadden: troostende, in plaats van confronterende herinneringen. En dat is waar uitvaartfotografie om gaat.